Blok 5 mag met recht een ‘veelzijdig’ blok genoemd worden. Winkels en bedrijven op de begane grond, een grote diversiteit aan woningtypen daarboven en een parkeergarage ondergronds. In het winkelcentrum zullen de bewoners van IJburg alle dagelijkse boodschappen kunnen vinden. Zo komen er supermarkten van Albert Heijn en Vomar, maar bijvoorbeeld ook een Bruna-boekwinkel/postkantoor, een reisbureau, twee drogisten, een kapsalon, een stomerij, een slager, een bankfiliaal en zo meer. De winkelfunctie is echter niet de enige belangrijke invulling van dit imposante gebouw.
Een bijzonder aspect aan dit grote blok is dat het door drie verschillende architecten is ontworpen, die elk hun eigen inzichten hebben verwezenlijkt.
Het gebouw heeft zeer ruime ondergrondse parkeergelegenheid, herbergt op straatniveau behalve winkels, diverse bedrijfsruimten en ateliers en biedt bovendien ruimte aan bijna 200 zeer diverse koop- en huurappartementen, verdeeld over meerdere geschakelde opbouwen die samen een bijzondere architectonische eenheid vormen. Binnen die samenwerking is er een verzameling van gebouwen ontstaan, die samen een besloten blok vormen, maar waarbij variatie in bouwhoogte, indelingen en gevelaanzichten hebben geleid tot een grote diversiteit.
 
Daktuinen
Om tóch open ruimten te creëren tussen de verschillende ’deelgebouwen’ blijft het dak van het winkelniveau deels onbebouwd. Zo ontstaat ruimte voor een creatieve groene invulling, die als prettig wordt ervaren door de mensen die er op uitkijken. Met als resultaat: gemeenschappelijke daktuinen, die een uniek element vormen van dit bijzondere appartementengebouw. 
Deze tuinen versterken de beleving van ruimte en bieden een aangename, groene aanblik.
Door deze open ruimten blijven vanuit de appartementen zichtlijnen bestaan met de openbare gebieden buiten het blok. De daktuinen zijn uitsluitend toegankelijk voor bewoners van appartementen op de hoger gelegen verdiepingen van de aangrenzende gebouwen. De entrees tot de daktuinen bevinden zich in de centrale lifthallen. Het Joris Ivensplein is het groene plein aan de achterzijde van Blok 5 is een van de drie pleinen, die samen met het grotere park aan de oostzijde van het eiland een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de openbare ruimte op het Haveneiland. Het plein laat vele gebruiksmogelijkheden toe. Kinderen kunnen er spelen, maar het is ook de plek om rustig onder een boom te zitten lezen of languit in het gras te liggen. Daarnaast zal dit plein gedeeltelijk fungeren als marktplein.
 
Parkeergarage
Blok 5 beschikt over een ruime parkeergarage, die zich onder de winkels bevindt. De hellingbaan voor zowel inkomend als uitgaand verkeer is gelegen aan de zuidoostzijde van het blok, in de Daguerrestraat. In de parkeerkelder is voldoende plaats voor auto’s, waarbij een scheiding is gemaakt tussen de parkeerplaatsen voor het winkelpubliek en die voor bewoners.
Vanuit de parkeergarage zijn de appartementen te bereiken via zeven lift-en/of trapopgangen, die zich evenredig verspreid over het hele blok bevinden. De opgangen zijn beveiligd, zodat alleen bewoners rechtstreeks toegang hebben tot de woonlagen.
Daardoor is het voor bezoekers niet mogelijk om te parkeren op de voor bewoners bestemde vakken. Zowel de hoofdentree van de parkeergarage als de privé-parkeerplaats is voor bewoners door middel van een afstandsbediening toegankelijk. Uiteraard is ook rekening gehouden met fietsen, het stedelijk vervoermiddel bij uitstek. Bij alle entrees van de verschillende gebouwen is op begane grond-niveau een afgesloten fietsenberging voor bewoners aanwezig. Alle appartementen beschikken over een berging buiten de woning. De bergingen bevinden zich in algemene zin op de onderste drie bouwlagen van het blok; in de parkeerkelder, op de entresol en op de begane grond. Ze zijn bereikbaar via de lift- en trapopgangen. Bij de toekenning van de bergingen is zoveel mogelijk rekening gehouden met de situering van de bijhorende appartementen.
Tekst van Waterstad 2.
Leuke foto’s van onder andere het winkelcentrum zijn te vinden op de fotosite.
Print Friendly, PDF & Email

Related Images: