Opdracht aan Koers/Zeinstra/Van Gelderen

Blok 5 is opgebouwd uit een plint van winkel- en bedrijfsruimtes met daarboven 3 tot 5 woonlagen en een ondergrondse parkeerlaag. De woningen liggen rond gemeenschappelijke daktuinen van waaruit zichtlijnen zijn gemaakt naar de IJburglaan en het marktplein. Het masterplan, gemaakt door Niek van Vugt van bureau Ellerman, Lucas en Van Vugt, is in samenwerking met Arons en Gelauff architecten en Zeinstra Van Gelderen / bureau Ira Koers uitgewerkt.

Het blok is verdeeld in 9 stroken waarbij ieder architectenbureau 3 over het plan verspreide stroken heeft ontworpen. Om een eenheid in verscheidenheid aan te brengen is één steen gekozen voor de hele buitengevel. Iedere architect kiest een eigen formaat, metselwerkverband en voeg, waardoor nuances ontstaan in textuur. Aan ieder bureau zijn stroken toebedeeld van 1, 2 en 3 stramienen.
De drie in breedte verschillende bouwdelen met kap hebben allen een ander karakter. Als zelfstandige gebouwen zijn ze binnen het totaalplan ingepast. De gevels en daken zijn van metselwerk en keramische leien en daar waar de hoven zijn uitgesneden worden de gevels wit vertind. De buitengevels en daken zijn gesloten met kleine openingen naar de IJburglaan en de markt. 
In de hoven zijn de gevels licht met grote openstaande deuren en handgemaakte goudkleurige hekjes.
In de woningen is geprobeerd het gevraagde programma als slaapkamer, berging, keuken, natte ruimten, meterkast, gang, enz. zo compact mogelijk als een puzzel in elkaar te schuiven, zodat een grote lege ruimte overblijft, de “woonkamer”. De algemene ruimten zoals het trappenhuis, de entreehal vanaf de straat en vanuit de parkeergarage zijn als een interieur van een woning gematerialiseerd met tapijten en gordijnen.

Tekst: website Zeinstra en Van Gelderen Architecten. Foto: de architecten.

portret_koerszeinstravangelderen

Print Friendly, PDF & Email

Related Images: