Opdracht aan Arons en Gelauff architecten

Ontwerp van:71 huurappartementen,  2600 m² commerciële ruimte, parkeergarage Opdrachtgever: Waterstad ll, Amsterdam met Amvest, Amsterdam en ING Vastgoed, Den Haag
aannemer: Heddes bouw, Hoorn
start: 2003,  oplevering: 2005

Streepjescode

Het project is een zoektocht van drie architectenbureau’s naar differentiatie binnen een eenduidig plan. Op basis van het schetsontwerp van ELV (Ellerman, Lucas en Van Vugt) architecten voor IJburg blok 5, een winkelcentrum met daarop appartementen worden twee jonge bureau’s: KZG (Koers, Zeinstra, Van Gelderen Architecten) en Arons & Gelauff Architecten (AEG) uitgenodigd deelontwerpen voor dit blok te maken. Het project wordt in stukken gesneden, in de vorm van een streepjescode.

Het middel dat wordt ingezet is dat van de “streepjescode”. Het project wordt in stukken gesneden. De drie samen- werkende architecten krijgen elk drie verschillende stroken toebedeeld.
De stroken verschillen in breedte en hoogte. Doordat de sneden midden door trappenhuizen, binnengangen en binnenhoven lopen, lijkt de verdeling op het eerste gezicht nogal toevallig. Zij passen echter perfect op de rationele gebouwstructuur. Het bereikte beeld is een heel gedifferentieerd blok dat door de kleinere schaal van de stroken coherent is.  Onze drie stroken hebben simpele gevels en refereren aan eenvoudige negentiende eeuwse industriële gebouwen. Ze vormen een tegenwicht tegen de zeer nadrukkelijke delen van de buren binnen het blok.
De plattegronden ontwikkelen zich in de lengte van het blok. Hierdoor hebben de woningen veel geveloppervlak. De meeste appartementen grenzen zowel aan de binnenhoven als aan de straat. De grote gevelkozijnen zijn allen volledig te openen zodat in principe elke kamer veranderd kan worden in een buitenruimte.

Tekst en foto’s: website Arons en Gelauff Architecten

Print Friendly, PDF & Email

Related Images: