Opdracht aan Ellerman/Lucas/Van Vugt

Structuurontwerp, begeleiding uitvoering tot en met esthetische begeleiding. Voor het totale ontwerpproces is Niek van Vugt coördinerend architect. Tevens zijn de bouwvoorbereidingstekeningen, het bestek en zijn de werktekeningen voor het plandeel van Koers Zeinstra van Gelderen Architecten en Arons en Gelauff Architecten door Architectenbureau Ellerman, Lucas, van Vugt vervaardigd.

Openbare Ruimte

Het ontwerp van de openbare ruimte rond het winkelcentrum Blok 5 op IJburg is door ons integraal mee ontworpen. De openbare ruimte rond het gebouw is divers van vorm en sfeer. 

Het grote bouwblok is in het midden opgesplitst waardoor zowel aan de IJburglaan als aan de pleinzijde twee pleintjes worden geformeerd, die een doorsteek door het gebouw mogelijk maken.
De winkels gaan ter plaatse van deze pleintjes hier geleidelijk over in de bedrijfsruimten. Aan de IJburglaan zijn de winkels georganiseerd aan een arcade. Om de continuïteit van de stedelijke ruimte te ondersteunen hebben wij ervoor gekozen om de rond het gebouw aanwezige klinkerbestrating zoveel mogelijk door te laten lopen in het hart van het winkelcentrum, echter wel met een donkerdere tint. Op het winkelplein en in de arcade zijn glazen lichtstroken meegenomen die zowel ‘s avonds voor licht zorgen in de openbare ruimte als wel licht geven in de parkeergarage en in de bergingen onder de arcade. De lichtstroken op het winkelplein zijn onderbroken door zones waarin de lijngoten zijn ondergebracht voor de hemelwaterafvoer. Eenvoudige robuuste banken geplaatst op het centrale plein geven de ruimte  de noodzakelijke informele verblijfskwaliteit. Het stijgpunt voor het winkelend publiek is eenvoudig vormgegeven.
De grote glazen stolp over de lift en de grote trappartij zorgen ervoor dat er maximaal daglicht de garage in kan komen, maar weert de regen. De eenvoudige opzet van het ontwerp laat maximaal gebruik van de ruimte door de bewoners en winkelend publiek toe.

Tekst en foto’s: website Ellerman, Lucas, Van Vugt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related Images: